schakel
De Tour de France is bijna ten einde. Als sportliefhebber (en beoefenaar) kijk ik graag naar de ontwikkelingen in een ronde als deze. Ik schakel van expert naar expert, luisterend naar hun visie op de tactiek van de renner en de ploeg. Ik hoor de belangen van de sponsoren en de Tour organisatie die de ronde doorklinken. Jaarlijks verschijnen er meer en meer boeken, columns en films over wielrennen. Steeds meer mensen stappen op de racefiets en ik geef ze groot gelijk. Het suizen van de banden op het asfalt, de meditatieve tred in de pedalen, het ratelen van de ketting bij het schakelen, het fingerspitzengefühl voor het remmen. De beheersing van vermogen, balans en timing.
Een wielerploeg fungeert als een groep in een organisatie. Denk aan de rol van een knecht of verzorger. De status van de klassementsrenner of sprinter. De ongeschreven regels, de normen, tijdens een etappe. De grootte en de onderlinge samenhang van de ploeg. Het moraal ten opzichte van het groepsdenken. Wat zijn de doelstellingen? Wie wordt waarvoor beloond? Iedere omstandigheid beïnvloedt het gedrag en de positie van het individu in de ploeg. Iedere schakel is van invloed op het wel of niet behalen van succes.
De rol van een meesterknecht, zoals Wout Poels in Team Sky, en de interpretatie van die rol is voor Wout Poels en zijn ploeg overduidelijk. Hij weet wat er van hem verwacht wordt, hij weet hoe hij zich hoort te gedragen. Tijdens een etappe staat hij daarom nooit voor een dilemma. Heeft hij geen last van een innerlijk conflict. Wout Poels heeft zich geconformeerd aan de rol meesterknecht en zal zich daaraan houden en alles geven in het belang van de groep en de klassementsrenner Chris Froome. De ploeg kan op hem rekenen, ze gaan allemaal voor de overwinning; de gele trui. Wout Poels is de sterkste schakel, dat is voor iedereen zichtbaar en wordt alom gewaardeerd door Chris Froome. In de Ronde van Valencia eerder dit jaar speelde Wout Poels een totaal andere rol en kon daardoor het eindklassement winnen.
Nu zegt dit natuurlijk alles over het karakter en het talent van Wout Poels. Het zegt ook alles over de positieve cultuur binnen de organisatie Team Sky. Deze organisatie is zo ingericht dat de topsporters het beste uit elkaar naar boven halen. Ze bouwen aan de talenten van de renners. De renners worden beloond voor hun inzet en teamgeest. Team Sky stimuleert en faciliteert vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Denk aan trainingsprogramma’s (zomer en winter), verzorging (geestelijk en lichamelijk), voorzieningen (fiets, kleding, accommodatie, vervoer), inhouse specialisten, beeldvorming (sponsoren, media). Elke schakel gesmeerd en opgepoetst.
Dit weekend de aankomst in Parijs. De laatste kilometers, de renners geven alles wat ze hebben. Voor zichzelf, voor de ploeg en sponsoren. Nerveus. Tot het gaatje. Wij toeschouwers juichen en moedigen aan. Soms op het randje. Trotseren zij het spel der elementen? Wij leven mee. Met samengeknepen billen.
Gelukzalig mijmerend, schakel ik deze zomer, een tandje hoger, op naar de volgende versnelling.