social media
contactgegevens
Kirsten van Stein Callenfels
0654 635 943 kirsten@siermediacommunicatie.nl

achtervang

Posted by on apr 27, 2016 in communicatie

Hoezo achtervang? Stel een medewerker valt uit? Of het werk groeit je boven het hoofd? Dit zijn niet alleen scenario’s, dit komt in de praktijk vaak en structureel voor. Ik zie het bij mijn opdrachtgevers en hoor het terug uit mijn netwerk. Los van het gedoe dat erbij komt kijken, de impact die het heeft op jezelf en op anderen, uitval of werkdruk kost tijd, geld en energie. Kosten voor het niet of te laat oplossen. Tijd door het links laten liggen van de essentie van het probleem. Positieve energie neemt af en negatieve energie neemt toe. Ondertussen gaat de business natuurlijk gewoon door. Op wie kan je terugvallen? Wie is achtervang?

Machteloosheid, gebrek aan motivatie, nul betrokkenheid; onderschat de kracht van deze factoren niet. Ze zijn desastreus voor iedere organisatie, een hardnekkig virus dat rondwaart. Ieder mens wil gehoord en gezien worden, waar je ook bent en wat je ook doet. Wat neem jij als leider waar? Waar ligt jouw verantwoordelijkheid? Durf jij mensen aan te spreken op hun houding en gedrag? Of lijden de goeden onder de kwaden? Bied jij achtervang?

Zelf vind ik het prettig dat ik weet waar de focus ligt, wat de verwachtingen zijn, wie er verantwoordelijk is, dat er efficiënt gewerkt wordt en dat professionaliteit voorop staat. Dit kan niet zonder communicatie. Ga als leider het gesprek aan, stel vragen, luister. Geef de organisatie de ruimte en het vertrouwen om te reflecteren op de situatie. De antwoorden liggen binnen handbereik. Het gevoel dat je met elkaar in hetzelfde schuitje zit, de schouders eronder zet, met de wetenschap dat het tijdelijk is en de oplossing nabij is. Dat de achtervang paraat staat, zodra nood aan de man dreigt.

Bij achtervang denk ik aan een poule professionals die je kan inschakelen op het moment dat het van belang is. Professionals die flexibel inzetbaar zijn binnen één of meerdere aandachtsgebieden. Een netwerk van onderzoekers, adviseurs, secretaresses, event managers, schrijvers, content managers, filmmakers, editors, vormgevers, musici, productieleiders, technici enz.

Ik ben zo’n achtervang; flexibel, inzetbaar, met meerdere aandachtsgebieden en een groot netwerk. Ik stel vragen, ik luister, ik denk mee, ik geef advies en ik voer uit.

Voorzie en regel achtervang dan kan iedereen bewust rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan.