social media
contactgegevens
Kirsten van Stein Callenfels
0654 635 943 kirsten@siermediacommunicatie.nl

Via Anne Hendriksen, een roeimaatje, werd ik geïntroduceerd bij STEV (Stichting Eem-Vallei Educatief). Een schoolbestuur verantwoordelijk voor 15 openbare scholen in de regio Amersfoort. In maart 2019 had ik de eerste afspraak met Karen Peters, voorzitter college van bestuur. Haar vraag aan mij of ik de bouw en de implementatie van de nieuwe websites in goede banen wil leiden (met als einddoel livegang voor de zomer). Hun motto ‘leer wie jij kunt zijn’ is voor mij een goede motivatie om hieraan te beginnen.

vooruitstrevend

Karen luistert naar de wensen van de schoolleiders en pakt direct door. Een nieuwe huisstijl en een nieuwe website voert zij als eerste in haar carrière bij STEV door. De schoolleiders zijn er blij mee, maar schrikken terug van de voortvarendheid. De consequentie is namelijk dat zij aan de bak moeten. Een werkgroep is in het leven geroepen en inventariseert wat er nodig is. De eerste stap is zo gezet, een bekend ontwerpbureau w3workx wordt ingeschakeld voor het ontwerp en de template van de nieuwe website. En dan stap ik in. De eerste concepten krijg ik te zien, waarop ik kan schieten (zowel op de basale dingen; usability, navigatie, responsive, als op de puntjes op de i; logo positie, header/footer links, pagina opbouw, faq, werkenbij). De schoolleiders hebben keuze uit 4 templates en 4 kleuren. Het template is zo opgebouwd dat met behulp van content blokken gelaagdheid en afwisseling aangebracht kan worden.

actiemodus

Ondertussen bedenk ik het plan om de schoolleiders in beweging te krijgen. In twee workshops laat ik ze ervaren welke elementen van een website bepaald gedrag uitlokt bij de bezoeker en wat dit betekent voor hun eigen website. Aan het eind van de workshops hebben de schoolleiders door dat zij aan zet zijn en dat een website bouwen best leuk is, maar wel veel tijd en aandacht kost. Om ze daarbij te helpen, geef ik ze huiswerk mee. Als ze de planning met opdrachten volgen, dan kunnen zij tijdens speciale werkbijeenkomsten aan de slag met hun eigen website. Ja het is wat, wat je als schoolleider allemaal moet kunnen tegenwoordig.

zelf doen

De deadline van de nieuwe websites is voor de zomer. De meeste schoolleiders voelen de druk toenemen en verschijnen op de werkbijeenkomsten. Hier krijgen ze van Niels (w3worx) en mij ondersteuning. Ik vraag mij steeds vaker af waarom het onderwijs niet investeert in een communicatie afdeling? Mensen met kennis en vaardigheden op dit specifieke vakgebied, daar heeft iedereen wat aan. Alle welwillendheid van de schoolleiders en mijn professionaliteit ten spijt, het ‘wij van wc-eend’ duikt de kop op. Een schoolleider is graag volledig en neemt het liefst de schoolgids een op een over. Elke website loop ik na. Ik pas vormgeving, opbouw, context, teasers, taal en toon aan. Maar ja ik ben geen schoolleider. Met mijn feedback gaan de schoolleiders zelf aan de slag (of mee aan de haal). Sommige elementen blijven gehandhaafd, andere elementen sneuvelen. Taal, toon, teasers, fotografie het is een vak, en dat kost tijd en geld (en acceptatie van een bekwame ander). In de overkoepelende STEV website kan ik het ontwerp van de website optimaal tot zijn recht laten komen.

klaar

Wekelijks houd ik contact met Joost van de werkgroep. Hij is mijn voorman en stuurt mijn motiverende e-mails naar de schoolleiders door. Inmiddels is de deadline verplaatst naar september, dan gaan alle websites live. Een paar brandjes moet ik blussen in verband met wisselende schoolleiders (en persoonlijke meningen). Tegelijkertijd werk ik met Niels aan de verbeterslagen van het template van de website, het blijft toch vak- en mensenwerk. Karen houd ik op de hoogte van de voortgang en vertel haar over het proces dat de schoolleiders doormaken. Wat mijn rol daarin betekent en hoe de verandering zichtbaar is. Al met al zie ik één mooi geheel ontstaan. En ik voel mij gesteund door Karen met wie ik prettig samenwerk aan de STEV website. En het allermooiste compliment krijg ik van een schoolleider zelf, met tranen geroerd bedankt ze mij voor de werkwijze, de tips en de tops, ze is heel blij met het resultaat.

leer wie jij kunt zijn

Dit is het motto van STEV en dat heb ik tijdens dit project steeds voor ogen gehad. Gelukkig houdt de samenwerking niet op. In november ga ik opnieuw aan de slag met de schoolleiders om te leren spelen met social media en het levend houden van de website. Bekijk hieronder in een oogopslag het resultaat.

oude websites

16 oude websites - leer wie jij kunt zijn

 

nieuwe websites

16 nieuwe websites - leer wie jij kunt zijn